Novum ik heb vragen over ontslag deel 2
16 september 2020
Beste Novum, ik heb vragen over ontslag (deel 2).
In deze bijdrage vertellen arbeidsjuristen van Novum juristen over hun gesprekken met cliënten en oud-cliënten. Hieronder leest u verhalen van deze cliënten en hoe de arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer. Dit is deel 2 van deze rubriek, klik hier voor deel 1.
Ontslagverhaal 3: Arbeidsconflict door nachtelijke appberichten
Goedemiddag. Ik heb me eigen vorige week ziekgemeld. Mijn baas is het er niet mee eens, en door de corona is het heel druk op het werk. Hij stuurt me in de nacht appberichten dat ik een watje ben en gewoon moet komen werken, anders ontslaat hij mij. Gisteren heb ik hem een appje teruggestuurd dat ik gewoon ziek ben en niet kan komen werken en daarna stuurde hij me dat ik ontslag heb. Dit kan toch niet? Ik kan totaal niet overweg met deze werkgever. Wat zijn de mogelijkheden?
Reactie van arbeidsjurist
Ontslag is nooit fijn. Dat is helemaal het geval wanneer de reden van het ontslag onbekend is en geen ontslagbrief is meegegeven. In deze gevallen is het verstandig om van het ergste uit te gaan zodat de ergste gevolgen snel opgelost kunnen worden. Daarom moet ik als arbeidsjurist uitgaan van ontslag op staande voet. De reden van het ontslag lijkt gelegen te liggen in pure frustratie van de werkgever. U heeft ook geen ontslagbrief ontvangen. Daarom stel ik voor dat ik de werkgever hiermee confronteer zodat ik een vaststellingsovereenkomst kan uitonderhandelen.
Oplossing van arbeidsjurist
De cliënt vertrouwde zijn werkgever niet en kreeg geen rust tijdens zijn herstel. Daarom stemde hij in met de oplossing van de vaststellingsovereenkomst. Hij wilde dus weg bij zijn werkgever, maar zonder de nadelen van zelf ontslag nemen. De vaststellingsovereenkomst is daarvoor bij uitstek het middel. Zelf ontslag nemen is namelijk fataal voor een WW-uitkering en een transitievergoeding.
De arbeidsjurist was succesvol; er kwam een vaststellingsovereenkomst op tafel met aantrekkelijke voorwaarden. De werknemer kreeg de juridische kosten vergoed, een verhoogde transitievergoeding en een ontslagvergoeding. De cliënt kan nu in alle rust herstellen en zich beraden op zijn toekomst.
Ontslagverhaal 4: Misleiding door werkgever
Mijn werkgever heeft mij na een meningsverschil op het werk naar huis gestuurd om een paar dagen ‘af te koelen’. Ik zat daarom na de woordenwisseling thuis zonder te werken. In deze korte periode wilde ik weer gaan werken. Ik had via WhatsApp aan mijn leidinggevende laten weten dat ik weer wilde werken en dat de woede was gedaald. Ik kreeg geen bericht terug. Een paar uur later kreeg ik een ontslagbrief per e-mail. Daarin staat dat de werkgever mijn ontslag heeft geaccepteerd. Echter, ik heb nooit ontslag genomen. Kunt u uitleggen wat er is gebeurd?
Reactie arbeidsjurist
Een vreemd verhaal. Uw verhaal geeft weer dat er een arbeidsconflict is ontstaan op het werk, omdat uw werkgever u anders niet naar huis zou sturen vanwege een discussie. Terwijl u thuis zat heeft de werkgever met een ontslagbrief laten weten dat uw ontslag is geaccepteerd. Deze brief is, vermoed ik, met twee redenen verstuurd: u heeft daadwerkelijk ontslag genomen of, en dat zou kwalijk zijn, de werkgever heeft via deze brief willen laten lijken dat u ontslag heeft genomen terwijl u dat eigenlijk niet heeft gedaan.
Reactie werknemer
Ik heb echt geen ontslag genomen. De werkgever doet dus alsof ik dat wel heb gedaan. Ik wil vanwege deze vertrouwensbreuk niet meer werken bij de werkgever, maar ik vind deze gang van zaken onverteerbaar. Hoe kan ik dit aanvliegen?
Oplossing van arbeidsjurist
Het is duidelijk dat er sprake is van een arbeidsconflict en dat u niet meer wil terugkeren naar de werkvloer. Ik stel voor dat we ontslag met wederzijds goedvinden gaan voorstellen bij uw werkgever. U gaat dan via een vaststellingsovereenkomst uit dienst. Ik kan de ontslagvoorwaarden daarin verwerken zodat u ontslag neemt met het meeste voordeel. U kunt dan WW aanvragen, een transitievergoeding krijgen en een ontslagvergoeding waardoor u na einde dienstverband nog loon ontvangt.
De werknemer stemde in met de hulp en al snel werd een vaststellingsovereenkomst besproken. De werkgever ging akkoord met de ontslagvoorwaarden waardoor de werknemer wegging met de voorgestelde vergoedingen. De werknemer was tevreden met het resultaat.
Contact
Heeft u vragen over ontslag, op staande voet gegeven ontslag of arbeidsconflicten? Bel naar 020 261 60 10 voor meer informatie.
Meer artikelen
6 september 2024
30 augustus 2024
25 augustus 2024
10 augustus 2024
12 juli 2024