Novum ik heb vragen over ontslag deel 16
22 januari 2021
Novum ik heb vragen over ontslag deel 16
Beste Novum, ik heb vragen over ontslag (deel 16). Hieronder leest u waargebeurde verhalen van werknemers die te maken kregen met vragen over arbeidsconflicten, ontslag op staande voet en vaststellingsovereenkomsten en hoe een arbeidsjurist van Novum juristen daarop heeft gereageerd en welke oplossing hij heeft voorgesteld. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer. (Dit is deel 16 van deze rubriek, klik hier voor deel 15).
Ontslagverhaal 31: Gunstige vaststellingsovereenkomst voor overpresterende werknemer na arbeidsconflict
Beste jurist,
Ik ben ten einde raad. Ik hoop dat u mij kunt helpen met het volgende.
Ik werk bij een kapsalon waar ik meerdere taken uitoefen. Ik haal nieuwe klanten binnen en beheer ook de webshop. De salon werd heel lang beheerd door een mevrouw waar ik een goede relatie mee heb. De mevrouw trouwde met een meneer die uiteindelijk de leiding kreeg over de salon. Sinds hij de scepter zwaait gaat het veel slechter met mij.
Ik heb te maken met discriminatie. Wanneer ik volgens hem een fout maak, dan heeft dat te maken omdat ik vrouw ben of omdat ik een andere achtergrond heb. Hij is dwingerig en heeft ook gevraagd of ik 25% van mijn salaris kon inleveren vanwege de coronacrisis. Omdat ik het verzoek naast me heb gelegd is de sfeer op de werkvloer ernstig verslechterd.
Ik weet niet meer wat ik moet doen. Kunt u mij adviseren?
Reactie arbeidsjurist op arbeidsconflict
Het is altijd spijtig om te vernemen hoeveel indruk een arbeidsconflict op een werknemer kan maken. Graag informeer ik u als volgt. Een arbeidsconflict kan altijd worden opgelost met een arbeidsjurist. De oplossing die ik voorstel is ontslag met wederzijds goedvinden. Wij sluiten dan een vaststellingsovereenkomst met de werkgever zodat ik voor u ontslagvoorwaarden kan bepalen om het ontslag zo gunstig mogelijk te maken. Dat betekent een goede transitievergoeding en overige vergoedingen zodat u zich in alle rust kunt beraden op uw volgende baan.
Oplossing arbeidsjurist op arbeidsconflict: vaststellingsovereenkomst
De werknemer wilde niet meer voor de werkgever werken en ging daarom mee in het voorstel van de arbeidsjurist. De arbeidsjurist ging snel te werk en kreeg een ontslagvoorstel van de werkgever. Het eerste ontslagaanbod is altijd mager, maar door te onderhandelen kreeg de arbeidsjurist een ontslagvoorstel die recht deed aan het arbeidsconflict. Daarmee kon de werknemer met een gerust hart uit dienst bij de werkgever.
Ontslagverhaal 32: Vaststellingsovereenkomst na ontslag op staande voet wegens woordenwisseling
Hallo,
Ik werk in de zorg en heb binnenkort een gesprek met mijn werkgever na een aantal akkefietjes. Ik wil graag dat een jurist met mij meegaat naar dit gesprek omdat ik het niet vertrouw. Ik denk namelijk dat de werkgever mij wil ontslaan en ik ben bang dat ik iets verkeerds ga zeggen. Hieronder ziet u de uitnodiging.
“Uitnodiging brief ontslaggesprek
Beste (naam werknemer),
Via deze mail nodig ik je uit voor een gesprek met mij en (Naam van HR-manager) op donderdag 30 juli om 11.00 uur. Het gesprek zal plaats vinden op (locatie werkgever).
Aanleiding voor het gesprek is de inhoud van de door ons ontvangen mails van je leidinggevende. Helaas geeft die inhoud aanleiding om jou, op korte termijn, uit te nodigen.
Tevens zullen wij in dit gesprek ook de afspraken rond thuiswerken agenderen.
Zoals ik al eerder aangaf, is de afspraak dat je op thuiswerkdagen beschikbaar bent voor werk en tijdens kantoor uren op kantoor moet kunnen zijn.
Ook in geval van roosterwijzigingen of evt. toezeggingen.
Indien je dit wenst kun je iemand mee nemen als toehoorder naar dit gesprek.
Vriendelijke groet,
(naam directeur van werkgever)”
Reactie arbeidsjurist
Ik snap dat u opkijkt tegen dit gesprek en dat u met lood in de schoenen naar dit gesprek gaat. De arbeidsjuristen van Novum juristen zijn ook gespecialiseerd in de buitendiensten van ons werk en gaan daarom graag met u mee om u te ondersteunen.
Ontslag op staande voet voorkomen en vervangen met een vaststellingsovereenkomst met goede ontslagregeling
De arbeidsjurist gaf de werknemer tips om het gesprek met de werkgever aan te gaan. De arbeidsjurist heeft het hele gesprek naast de werknemer gezeten en toezicht gehouden op het gesprek. Wanneer het nodig bleek, trok hij het gesprek naar zich toe om de werknemer te ontlasten. De werkgever heeft daardoor geen belastende informatie over de werknemer weten te vinden. De arbeidsjurist heeft op deze manier vorkomen dat zij op staande voet werd ontslagen bij de werkgever.
Vaststellingsovereenkomst in plaats van ontslag op staande voet
De werknemer kreeg dan ook geen ontslag op staande voet. In plaats daarvan werd haar een vaststellingsovereenkomst aangeboden. De arbeidsjurist heeft het aanbod mee naar kantoor genomen en samen met de werknemer besproken. In overleg met de werknemer werd een tegenbod gedaan bij de werkgever. Daardoor werd de ontslagregeling aantrekkelijker omdat de ontslagvoorwaarden vergroot werden. Zo kreeg de werknemer een hogere transitievergoeding, een budget voor een opleiding en een ontslagvergoeding.
Contact
Heeft u ook vragen over ontslag op staande voet of vaststellingsovereenkomsten? De arbeidsjuristen van Novum juristen zijn vandaag nog bereikbaar op 020 261 60 10.
Meer artikelen
14 december 2024
6 december 2024
29 november 2024
22 november 2024
15 november 2024