Is ontslag mogelijk wegens minder werk door corona?

Is ontslag mogelijk wegens minder werk door corona? Lees in deze blog meer.

Leestijd: 3 – 5 minuten.

In deze blog gaan wij in op een aantal vragen die wij van werkgevers kregen over arbeidsrechtelijke kwesties als gevolg van de uitbraak van corona. Deze bijdrage is daarom interessant voor zowel werkgevers als werknemers. Onze arbeidsjuristen informeren u graag en zijn beschikbaar voor overleg in de coronacrisis.

Ik ben werkgever, is het mogelijk dat ik door toedoen van het coronavirus werknemers kan ontslaan omdat er minder werk is?

Ja, dat is mogelijk. Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen is het sleutelbegrip. Dat betekent dat de werkgever een ontslagvergunning mag aanvragen bij het UWV om een of meer werknemers te ontslaan. De werkgever moet wel een dossier kunnen aanleveren waarmee hij kan aantonen dat hij voldoet aan de ontslagvoorwaarden van het UWV. Als de werkgever hier niet aan kan voldoen zal de ontslagvergunning niet worden afgegeven. Deze procedure betekent wel dat de werknemer de wettelijke transitievergoeding moet betalen aan de werknemer.

Ik ben werkgever. Ik heb geen dossier voor ontslag, maar wil wel graag een werknemer ontslaan. Wat nu?

Ontslag is dan mogelijk met wederzijds goedvinden. Er moet een vaststellingsovereenkomst worden gemaakt waarin de laatste afspraken staan in aanloop naar de beëindiging van de arbeidsovereenkomst. De werknemer zal hoogstwaarschijnlijk ook een arbeidsjurist in de arm nemen om de vaststellingsovereenkomst te bespreken. Hiervoor is het belangrijk dat u zelf een arbeidsjurist heeft om u te helpen.

Ik heb een werknemer in proeftijd. Kan ik deze werknemer ontslaan tijdens proeftijd vanwege corona?

Ja, dat kan. Ontslag tijdens proeftijd is altijd mogelijk, ook als u minder werk heeft vanwege corona. In verband met de formulering van het ontslag is het wel aangeraden om een arbeidsjurist te bellen.

Kan ik een werknemer op staande voet ontslaan als hij besmet is met corona?

Nee, ontslag op staande voet kan alleen met een dringende reden. Coronabesmetting is geen valide dringende reden voor ontslag op staande voet. Daarvoor moet bijvoorbeeld sprake zijn van strafbare gedragingen zoals diefstal en bedreiging of buitensporige onfatsoenlijkheden.

Contact

Zaken met betrekking tot ontslag, ontslag met wederzijds goedvinden en vaststellingsovereenkomsten zijn lastig. Een arbeidsjurist helpt u hiermee. Bel naar 020 261 60 10 voor meer informatie.