Hooligan krijgt vaststellingsovereenkomst

Leestijd: 3 – 6 minuten.

Ontslag op staande voet wegens crimineel gedrag

Een vrachtwagenchauffeur die voor de voetbalclub Feyenoord is, is in zijn vrije tijd hooligan. Zijn definitie van hooligan is echter anders dan maatschappelijk wordt opgevat. Hij gaat naar afgelegen plekken in de natuur. Daar vinden afspraken om te vechten plaats tussen rivaliserende supporters. Tijdens de rit naar het park waar de vechtpartij gehouden zal worden, wordt de chauffeur herkend door een collega. Het lijkt erop dat deze collega de werkgever daarover in kennis heeft gesteld.

De chauffeur doet dit naar eigen zeggen om te ontsnappen aan de sleur van het dagelijks leven waarin hij zich aan de regels moet houden. Vechten met andere supporters geeft hem de uitlaatklep die hij nodig heeft. Daarnaast geeft hij aan dat er overleg plaatsvindt over beschermende maatregelen. Hooligans die op de grond liggen mogen niet worden aangevallen. Daarbij worden helmen en beugels gebruikt om het hoofd te beschermen.

Arbeidsconflict na ontslagbrief

De chauffeur moet zich een aantal dagen na de melding melden bij de HR-afdeling. Daarin wordt een indringend gesprek gevoerd over zijn dubbelleven als een hooligan. De werknemer vindt dat het de werkgever niets aan gaat, maar de werkgever brengt hooligans in verband met crimineel gedrag. Hij is bezorgd over criminele banden en het imago van het bedrijf. Daarom krijgt de chauffeur toch een ontslagbrief in de handen gedrukt met als mededeling dat hij op staande voet ontslagen is vanwege crimineel gedrag.

Vaststellingsovereenkomst na ontslag op staande voet

De chauffeur zoekt naar een arbeidsjurist en komt bij ons uit. Hij beseft dat ontslag lastige materie is waarin makkelijk fouten gemaakt kunnen worden. Daarom geeft hij de zaak aan ons om op te lossen. Wij bellen en schrijven naar de werkgever met het verzoek om een vaststellingsovereenkomst te sluiten. De werkgever raakt overtuigd en werkt mee aan deze overeenkomst. Hierdoor krijgt hij een WW-uitkering.

Contact

Heeft u ook vragen over ontslag op staande voet of ontslag met wederzijds goedvinden? Bel naar 020 261 60 10 voor meer informatie.