Hoe werkt cumulatieontslag? 

Hoe werkt cumulatieontslag? Lees het in de blog.

Kort gezegd gaat het erom dat vanaf 2020 werkgever meerdere onvoldragen ontslaggronden met elkaar mogen combineren om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. Voorheen moest de werkgever een ontslaggrond kiezen en hierop zijn ontbindingsverzoek indienen bij de rechter. In deze blog staan leggen wij uit wat u van cumulatieontslag kunt verwachten. 

Ontslaggronden arbeidsrecht 

Het arbeidsrecht kent de volgende ontslaggronden.  

  1. Bedrijfseconomische redenen;
  2. Langdurige ziekte;
  3. Regelmatig verzuim;
  4. Ongeschiktheid van de werknemer tot het verrichten van de arbeid;
  5. Verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer;
  6. Werkweigering door ernstig gewetensbezwaar;
  7. Een verstoorde arbeidsverhouding;
  8. Andere redenen. 

Ontslag wordt makkelijker 

Ontslaggronden combineren 

Het idee is dat het ontslagrecht wordt versoepeld voor de werkgever. Normaal moest de werkgever een van bovenstaande ontslaggronden uitkiezen, maar nu kunnen ontslaggronden met elkaar worden gecombineerd. Bijvoorbeeld: ontslag van de werknemer kan mogelijk zijn op de gronden dat er een verstoorde arbeidsrelatie is en dat de werknemer regelmatig verzuimt.    

Ontslaggronden mogen onvoldragen zijn 

Naast deze combinatiemogelijkheid mogen de ontslaggronden ook onvoldragen worden aangevoerd. Dat betekent dat een ontslaggrond niet volledig onderbouwd hoeft te worden. Simpel gezegd, een werkgever kan bij het ontslag stellen dat de arbeidsverhouding ten dele verstoord is en dat de werknemer ten dele disfunctioneert.  

Contact  

Heeft u vragen over de WAB of ontslag? Bel dan naar 02026106010 voor meer informatie. Onze arbeidsjuristen hebben ruime ervaring met arbeidsrechtelijke vraagstukken. Lees hier meer artikelen.

Hoe werkt cumulatieontslag?

Novum biedt uitkomst

U krijgt een eigen jurist
Uw jurist adviseert u over de mogelijkheden
Geen onverwachte risico’s meer
Snel weten waar u aan toe bent
Geheel vrijblijvend
Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9