E-maildiscussie over traditie wordt ontslag op staande voet 

E-maildiscussie over traditie wordt ontslag op staande voet.

Binnen een sociale werkplaats gaat een e-mail rond waarin met name Islamitische werknemers een traditie in de Faeröer Eilanden onder de aandacht wilden brengen. In het bericht waren bloedige foto’s te zien van vissen die lachend door de lokale bevolking werden neergestoken met harpoenen en andere scherpe voorwerpen. Of dit ook echt een traditie is valt nog te bezien, maar het kwaad was geschied toen de met name autochtone werknemers negatief op de mail reageerden.  

Arbeidsconflicten tussen werknemers 

De werknemers die niet gediend waren van de e-mail lieten dat duidelijk blijken door te zeggen dat ze dit soort foto’s en aangelegenheden niet bespreken op het werk. Daarop werd weer negatief gereageerd met het verwijt dat men gevoelloos is voor ‘dierenmoord’. De leidinggevende moest eraan te pas komen om beide kampen uit elkaar te halen. Tijdens de discussie viel een aantal berichten op. Een werknemer haalde de Zwarte Pieten-discussie erbij en vond dat allochtonen zich moeten gedragen of Nederland mochten verlaten.  

Ontslag op staande voet wegens racisme 

Een dag na de verhitte discussie bleken enkele werknemers een klacht ingediend te hebben tegen de werknemer die opriep tot een vertrek uit Nederland. De werkgever interpreteerde dit als racisme en stuurde een ontslagbrief naar de werknemer. De werknemer was woedend over de aantijging en schakelde meteen juridisch advies in. Hij had zich nooit racistisch opgesteld, maar gaf zijn eerlijke mening. Dat hij daarvoor werd gestraft vond hij onverteerbaar.  

Vaststellingsovereenkomst en vergoedingen 

Door onze hulp kreeg de werknemer een vaststellingsovereenkomst en werd het ontslag ingetrokken. Ook kreeg hij een transitievergoeding en een ontslagvergoeding mee.  

Contact

Ontslag? Altijd bellen met een specialist. Novum juristen staat voor u klaar. Bel naar 0202616010. Lees hier meer artikelen.

Traditie wordt ontslag op staande voet 

Novum biedt uitkomst

U krijgt een eigen jurist
Uw jurist adviseert u over de mogelijkheden
Geen onverwachte risico’s meer
Snel weten waar u aan toe bent
Geheel vrijblijvend
Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9