E-maildiscussie over traditie wordt ontslag op staande voet

Binnen een sociale werkplaats gaat een e-mail rond waarin met name Islamitische werknemers een traditie in de Faeröer Eilanden onder de aandacht wilden brengen. In het bericht waren bloedige foto’s te zien van vissen die lachend door de lokale bevolking werden neergestoken met harpoenen en andere scherpe voorwerpen. Of dit ook echt een traditie is valt nog te bezien, maar het kwaad was geschied toen de met name autochtone werknemers negatief op de mail reageerden.

Arbeidsconflicten tussen werknemers

De werknemers die niet gediend waren van de e-mail lieten dat duidelijk blijken door te zeggen dat ze dit soort foto’s en aangelegenheden niet bespreken op het werk. Daarop werd weer negatief gereageerd met het verwijt dat men gevoelloos is voor ‘dierenmoord’. De leidinggevende moest eraan te pas komen om beide kampen uit elkaar te halen. Tijdens de discussie viel een aantal berichten op. Een werknemer haalde de Zwarte Pieten-discussie erbij en vond dat allochtonen zich moeten gedragen of Nederland mochten verlaten.

Ontslag op staande voet wegens racisme

Een dag na de verhitte discussie bleken enkele werknemers een klacht ingediend te hebben tegen de werknemer die opriep tot een vertrek uit Nederland. De werkgever interpreteerde dit als racisme en stuurde een ontslagbrief naar de werknemer. De werknemer was woedend over de aantijging en schakelde meteen juridisch advies in. Hij had zich nooit racistisch opgesteld, maar gaf zijn eerlijke mening. Dat hij daarvoor werd gestraft vond hij onverteerbaar.

Vaststellingsovereenkomst en vergoedingen

Door onze hulp kreeg de werknemer een vaststellingsovereenkomst en werd het ontslag ingetrokken. Ook kreeg hij een transitievergoeding en een ontslagvergoeding mee.

Contact

Ontslag? Altijd bellen met een specialist. Novum juristen staat voor u klaar. Bel naar 020 261 60 10.