De WAB in het kort 

In deze blog lees u in het kort over de WAB.

Leestijd: 3 tot 5 minuten.

Vanaf 1 januari 2020 zal de WAB gaan gelden in het Nederlands arbeidsrecht. Omdat wij zowel particulieren als grote organisaties informeren staan wij in korte bijdragen stil bij de veranderingen die deze wet met zich meebrengt. Zoals de naam al aangeeft heeft deze wet tot doel om de arbeidsmarkt in balans te brengen. Het huidige arbeidsrecht geeft vaste contracten te veel nadelen aan werkgevers en geeft flexwerkers te weinig voordelen. Vandaag geven wij werkgevers een samenvatting van de veranderingen voor het Nederlandse arbeidsrecht.

  • Ontslag wordt versoepeld door invoering van de cumulatiegrond. Voorheen moesten werkgevers een ontslagprocedure het ontslag inzetten en onderbouwen op een enkele ontslaggrond. De WAB maakt het mogelijk voor werkgevers om op meerdere ontslaggronden een ontslagprocedure te voeren. Dat betekent dat het juridische makkelijker moet worden om een werknemer te ontslaan.
  • De transitievergoeding wordt vanaf de eerste werkdag opgebouwd, dus ook tijdens de proeftijd. Voorheen begon de opbouw vanaf de eerste werkdag na een tweejarig dienstverband. Daarnaast wordt de opbouw van deze vergoeding verlaagd bij langdurige dienstverbanden.
  • De werkgever betaalt een lagere WW-premie voor arbeidsovereenkomsten voor onbepaalde tijd (vaste contracten). Werkgevers worden hiermee financieel gestimuleerd om sneller vaste contracten uit te delen.
  • Werkgevers op kleine schaal (eenmanszaken) krijgen een compensatieregeling voor de uitbetaling van een transitievergoeding.
  • Proeftijdverlenging bij vaste contracten van twee maanden naar vijf maanden.
  • Werkgevers hoeven niet meer na twee jaar een vast contract te geven aan een werknemer die binnen die periode drie tijdelijke contracten hebben gehad. De WAB maakt het mogelijk voor de werkgever om de werknemer drie tijdelijke contracten binnen drie jaar te geven.
  • Oproepkrachten krijgen meer rechten. Zij hebben na een jaar recht op een vast urengemiddelde. Daarnaast moeten ze vier dagen van tevoren opgeroepen worden voor werk. Mocht de werkgever de oproeping intrekken, dan moet hij alsnog loon betalen aan de werknemer.
  • Payrollkrachten krijgen dezelfde rechten als werknemers die zonder payrollbedrijf in dienst bij de werkgever werken.

Contact

Heeft u vragen over het arbeidsrecht of over de WAB. Bel dan naar 020 261 60 10. Onze arbeidsjuristen kunnen u verder helpen.