De WAB en payroll

In deze blog leest u meer over de WAB en payroll.

Leestijd: 3 tot 5 minuten 

Vanaf 1 januari 2020 zal de WAB gaan gelden in het Nederlands arbeidsrecht. Omdat wij zowel particulieren als grote organisaties informeren staan wij in korte bijdragen stil bij de veranderingen die deze wet met zich meebrengt. Vandaag gaat het over payroll en payrollwerkgevers. 

De Wab en payroll

Payroll betekent een verband tussen een payrollorganisatie, een werknemer en het bedrijf waar de werknemer werkt. De werknemer solliciteert bij en werkt voor de feitelijke werkgever, maar wordt in dienst genomen door de payrollorganisatie. Een payrollovereenkomst is daarom anders dan een uitzendovereenkomst. Een uitzendbureau bepaalt namelijk zelf welke werknemers worden geselecteerd voor werk.  

Payrollregels 

Omdat de payrollovereenkomst anders is dan een arbeidsovereenkomst en een uitzendovereenkomst gelden daarvoor andere regels. Hierdoor konden verschillen bestaan tussen arbeidsvoorwaarden van werknemers. Werknemers van hetzelfde bedrijf konden directe collega’s van elkaar zijn en feitelijk dezelfde werkzaamheden verrichten maar toch met verschillende salarissen. 

Geen discriminatie naar arbeidsvoorwaarden  

De WAB geeft daarom nieuwe regels waarbij payrollmedewerkers in arbeidsvoorwaarden gelijk worden gesteld met andere werknemers van hetzelfde bedrijf. Dat betekent dat salaris, pensioen en andere voorwaarden zoals bonussen gelijkelijk zullen gelden voor iedere werknemer. Deze regels gaan per 1 januari 2020 in.  

Wilt u meer weten van de WAB, payroll of andere zaken met betrekking tot het arbeidsrecht? Bel dan naar 0202616010. Onze arbeidsjuristen staan klaar om u verder te helpen. Klik hier voor meer informatie.

De WAB en payroll

Novum biedt uitkomst

U krijgt een eigen jurist
Uw jurist adviseert u over de mogelijkheden
Geen onverwachte risico’s meer
Snel weten waar u aan toe bent
Geheel vrijblijvend

Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9