De WAB en oproepkrachten 

In deze blog leest u meer over de WAB en oproepkrachten.

Leestijd: 3 tot 5 minuten.

Vanaf 1 januari 2020 zal de WAB gaan gelden in het Nederlands arbeidsrecht. Omdat wij zowel particulieren als grote organisaties informeren staan wij in korte bijdragen stil bij de veranderingen die deze wet met zich meebrengt. Vandaag gaat het over oproepmedewerker.

Oproepovereenkomsten kunnen andere namen hebben: nul-urencontract of min/max-contract. Het gaat in de regel om arbeidsovereenkomsten waarbij specifieke regels bestaan over hoeveel en op welke wijze de werknemer zijn uren maakt.

De min / max-contract geeft de werknemer meer zekerheid omdat hij gegarandeerd werk heeft voor een minimaal aantal uur. De nul-urencontract is minder voordelig omdat de werknemer nooit van tevoren weet voor hoeveel uren hij werk heeft.

Meer zekerheid voor oproepmedewerkers

De WAB zal deze groep voorzien van meer zekerheid. Daarvoor geldt dat oproepmedewerkers die twaalf maanden zonder een vaste werktijd hebben gewerkt recht hebben op een arbeidsovereenkomst. De werkgever moet dan na de periode van twaalf maanden binnen een maand een arbeidsovereenkomst aanbieden die de gemiddelde werktijd heeft van de eerste twaalf maanden. Oproepmedewerkers kunnen in zoverre binnen een jaar een arbeidsovereenkomst met een vast aantal uren afdwingen.

Mocht de werkgever weigeren om een arbeidsovereenkomst te overleggen, dan heeft de oproepmedewerker een loonvordering. De oproepmedewerker heeft namelijk gewoon recht op werk voor het aantal uren die hij heeft afgedwongen in de eerste twaalf maanden. De werkgever is daarom verplicht om hem voor het gemiddelde aantal uren op te roepen voor werk.

Bel naar 020 261 60 10 voor meer informatie over de WAB, loonvorderingen of andere zaken die met het arbeidsrecht te maken hebben. Onze arbeidsjuristen helpen u graag verder.