De WAB, de cumulatiegrond en dossieropbouw 

Lees meer over De WAB, de cumulatiegrond en dossieropbouw in deze blog.

De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) zal vanaf 2020 actief zijn en het arbeidsrecht ingrijpend veranderen. In deze blog staan wij stil bij het belang van dossieropbouw 

Ontslag wordt makkelijker 

De WAB zal het ontslag vergemakkelijken met de introductie van de cumulatiegrond. Hiermee kan de werkgever de arbeidsovereenkomst laten beëindigen door minimaal twee onvolledige redenen bij elkaar te voegen. Hiermee kan een volledige ontslagaanvraag worden gerealiseerd die tot ontbinding van de arbeidsovereenkomst kan leiden. Men kan er dus vanuit gaan dat ontslag zeker makkelijker wordt.  

Dossieropbouw? 

Als ontslag makkelijker wordt is dossieropbouw dan nog nodig? De werkgever kan namelijk ontslag voor elkaar krijgen met onvolledige redenen.  

Jazeker. Dossieropbouw is juist belangrijker geworden. Onvolledige ontslagredenen moeten nog altijd worden beargumenteerd en daarvoor is bewijs nodig. Als de werknemer niet functioneert of als de arbeidsrelatie spanningen kent moeten deze worden opgetekend in het dossier. De mogelijkheid tot ontslag is makkelijker geworden, maar de werkgever moet alsnog bewijs leveren.  Daarom is dossieropbouw onverminderd belangrijk.  

Arbeidsconflicten zitten in een klein hoekje 

Arbeidsconflicten kunnen altijd ontstaan. Vaak gaan deze conflicten gepaard met andere klachten zoals herhaaldelijke ziekte bij de werknemer of het niet goed uitvoeren van zijn werk. Door dossieropbouw bent u voorbereid op een arbeidsconflict en ontslag.  

Conclusie 

Kortom, het belang van dossieropbouw wordt alleen maar belangrijker door de WAB en cumulatieontslag. Arbeidsconflicten lijken nu met een ontslagprocedure makkelijker te worden opgelost. Heeft u vragen over ontslag of andere arbeidsrechtelijke onderwerpen? Bel dan naar 0202616010 voor een gesprek met onze arbeidsjuristen. Lees hier meer artikelen.

De WAB en dossieropbouw

Novum biedt uitkomst

U krijgt een eigen jurist
Uw jurist adviseert u over de mogelijkheden
Geen onverwachte risico’s meer
Snel weten waar u aan toe bent
Geheel vrijblijvend
Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9