Cumulatieontslag en vaststellingsovereenkomsten

Lees in deze blog meer over cumulatieontslag en vaststellingsovereenkomsten.

Cumulatieontslag

Kort gezegd gaat het erom dat vanaf 2020 werkgever meerdere onvoldragen ontslaggronden met elkaar mogen combineren om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden.

Ontslag met wederzijds goedvinden

Daartegenover staat dat werknemer en werkgever altijd met wederzijds goedvinden de arbeidsovereenkomst kunnen beëindigen. Dat betekent dat veelal de werkgever een ontslagvoorstel doet in de vorm van een vaststellingsovereenkomst/ beëindigingsovereenkomst. Daarmee kunnen beide partijen uit elkaar zonder dat een rechter of het UWV zich daarover moet uitspreken.

Wat is beter: vaststellingsovereenkomst of cumulatieontslag?

De vaststellingsovereenkomst was voor de WAB al mogelijk en dat zal bij invoering van daarvan nog steeds een mogelijkheid zijn. De vraag is of een werkgever met het cumulatieontslag een vaststellingsovereenkomst als een optie voor ontslag zal zien.

Onze verwachting is dat vaststellingsovereenkomsten altijd een optie zullen zijn. Cumulatieontslag zal hier geen afbreuk aan doen. Een vaststellingsovereenkomst is aantrekkelijk omdat beide partijen via juristen in gesprek blijven over een goed ontslag terwijl een cumulatieontslag nog altijd een procedure bij de rechter betekent. Omdat daar veel juridische kosten en tijd bij komen kijken zal de vaststellingsovereenkomst nog altijd aantrekkelijk blijven. Kortom, cumulatieontslag maakt ontslag makkelijker, maar is niet makkelijker dan ontslag met wederzijds goedvinden via een vaststellingsovereenkomst.

Contact

Heeft u vragen over de WAB of ontslag? Bel dan naar 020 261 60 10 voor meer informatie. Onze arbeidsjuristen hebben ruime ervaring met arbeidsrechtelijke vraagstukken.