Cumulatieontslag en vaststellingsovereenkomst

Lees in deze blog meer over cumulatieontslag en de vaststellingsovereenkomst: wat levert meer transitievergoeding op?

Cumulatieontslag

Kort gezegd gaat het erom dat vanaf 2020 werkgever meerdere onvoldragen ontslaggronden met elkaar mogen combineren om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden.

Vaststellingsovereenkomst/ beëindigingsovereenkomst

Beide partijen kunnen ook een vaststellingsovereenkomst met elkaar sluiten om de arbeidsovereenkomst met wederzijds goedvinden te beëindigen. De werknemer kan daardoor uitkijken naar een WW-uitkering, een transitievergoeding en een ontslagvergoeding afspreken.

Wat levert meer op: de vaststellingsovereenkomst of cumulatieontslag?

De vaststellingsovereenkomst was voor de WAB al aantrekkelijk. Een van de redenen is dat dit ontslag met wederzijds goedvinden betekent. Dat betekent er onderhandelingsruimte bestaat voor de werknemer om bijvoorbeeld een hogere transitievergoeding uit te onderhandelen. Hiervoor is een arbeidsjurist nodig.

Cumulatieontslag betekent dat ontslag van de werknemer makkelijker wordt. De rechter zal dan op verzoek van de werkgever ontslag uitspreken als de werkgever succesvol meerdere ontslaggronden met elkaar combineert. Daartegenover staat dat de rechter de transitievergoeding van de werknemer kan verhogen tot maximaal 50%. Dat betekent dat een ontslagprocedure een hoog rendement kan hebben.

Let wel, de rechter kan tot maximaal 50% gaan bij het verhogen van de transitievergoeding. Hoe de rechter tot deze beoordeling kan komen is nog onduidelijk. Daarom is de vaststellingsovereenkomst nog altijd de beste optie voor ontslag. De werknemer kan dan via onderhandelingen door een arbeidsjurist een hogere transitievergoeding uitonderhandelen.

Contact

Heeft u vragen over de WAB of ontslag? Bel dan naar 020 261 60 10 voor meer informatie. Onze arbeidsjuristen hebben ruime ervaring met arbeidsrechtelijke vraagstukken.

Meer artikelen