Cumulatieontslag en de transitievergoeding

Ontslag wegens cumulatie: heeft cumulatieontslag gevolgen voor de transitievergoeding?

Kort gezegd gaat het erom dat vanaf 2020 werkgever meerdere onvoldragen ontslaggronden met elkaar mogen combineren om de arbeidsovereenkomst te laten ontbinden. Voorheen moest de werkgever een ontslaggrond kiezen en hierop zijn ontbindingsverzoek indienen bij de rechter. In deze blog staan wij stil bij de ontslaggronden die het beste met elkaar gecombineerd kunnen worden voor een succesvolle ontbinding van de arbeidsovereenkomst. 

Ontslaggronden arbeidsrecht 

Alle ontslaggronden van ons arbeidsrecht zijn als volgt.  

  1. Bedrijfseconomische redenen;
  2. Langdurige ziekte;
  3. Regelmatig verzuim;
  4. Ongeschiktheid van de werknemer tot het verrichten van de arbeid;
  5. Verwijtbaar handelen of nalaten van de werknemer;
  6. Werkweigering;
  7. Een verstoorde arbeidsverhouding;
  8. Andere redenen.

Gaat u voor cumulatieontslag? Let dan op de transitievergoeding 

De WAB maakt cumulatieontslag mogelijk door meerdere onvoldragen ontslaggronden met elkaar te combineren. Dat betekent dat ontslag makkelijker wordt. Daartegenover staat dat de rechter een verhoogde transitievergoeding kan toekennen aan de werknemer om het ontslag op te vangen.  

Deze transitievergoeding kan oplopen tot maximaal de helft van de transitievergoeding waar de werknemer recht op heeft. Ontslag wegens cumulatie kan daarom alsnog duur uitpakken. Daartegenover staat wel dat het ontslag makkelijker is geworden waardoor u op lange termijn geld bespaart. 

Contact

Heeft u vragen over de WAB? Bel dan naar 02026106010 voor meer informatie. Onze arbeidsjuristen hebben ruime ervaring met ontslagzaken. Lees hier meer artikelen.

Cumulatieontslag en de transitievergoeding

Novum biedt uitkomst

U krijgt een eigen jurist
Uw jurist adviseert u over de mogelijkheden
Geen onverwachte risico’s meer
Snel weten waar u aan toe bent
Geheel vrijblijvend
Disclaimer: Novum juristen deelt algemene informatie over verschillende juridische zaken. Deze informatie is door onze specialisten bijeengebracht en gepubliceerd om zoveel mogelijk mensen te helpen. Omdat iedere zaak anders is en wetten voortdurend veranderen kunnen wij niet garanderen dat alle informatie correct en actueel is. Indien u op het punt staat om beslissingen te nemen is het sterk aanbevolen dat u eerst contact met ons op neemt. Hierdoor kunt u ook vragen stellen aan onze specialisten.

91% van onze klanten beveelt Novum juristen aan.

Persoonlijk

9,1

Snelheid

8,8

Expertise

8,5

Resultaat

8,9