Alles over ontslag in 2021

Op staande voet ontslag, ontslag door een reorganisatie of zelf ontslag nemen. Iedere werknemer in Nederland krijgt vroeg of laat te maken met ontslag. Ontslag roept vragen op. Schakel daarom een arbeidsjurist in om u te helpen. De arbeidsjuristen van Novum juristen zijn vandaag nog beschikbaar voor een informatiegesprek. Bel naar 020 261 60 10.

Ontslag met wederzijds goedvinden: vaststellingsovereenkomst

In deze ontslagvariant krijgt u een vaststellingsovereenkomst mee van de werkgever. Teken nooit meteen! Zelfs niet wanneer de werkgever daarop aandringt.

Deze vorm van ontslag is het meest gunstig voor de werknemer. U moet namelijk akkoord geven voordat het ontslag rond is. Een ander voordeel is dat de ontslagvoorwaarden van de vaststellingsovereenkomst onderhandelbaar zijn. Onze juristen hebben ruime ervaring om een beter ontslagvoorstel uit te onderhandelen met de werkgever.

Ontslag op staande voet

De ergste vorm van ontslag. Het voelt aan als een straf omdat u wordt ontslagen vanwege een bepaald verwijt. In deze ontslagvorm krijgt u een vaak, maar niet altijd, een ontslagbrief mee waarin het ontslag aan u is bevestigd met de reden van het ontslag. Dat kan bijvoorbeeld werkweigering zijn. U kunt het ontslag aanvechten bij een kantonrechter. Een andere optie is dat een arbeidsjurist een vaststellingsovereenkomst (zie hierboven) bedingt bij de werkgever. De arbeidsjuristen van Novum juristen hebben ruime ervaring bij vaststellingsovereenkomsten na een op staande voet gegeven ontslag.

Ontslag via UWV (reorganisatie)

Uw werkgever kan een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV wanneer het slecht gaat bij het bedrijf en een reorganisatie nodig is voor het voortbestaan van de werkgever. Werkgevers kunnen in combinatie met deze situatie ook een vaststellingsovereenkomst aan u voor te leggen. Daarnaast kunnen onze juristen controleren of de werkgever wel de juiste ontslagprocedure bij het UWV heeft doorlopen.

Ontslagprocedure bij de kantonrechter

Een werkgever kan uw arbeidsovereenkomst laten ontbinden bij de kantonrechter. Vanwege een recente wijziging in het arbeidsrecht is deze route makkelijker geworden voor de werkgever. Tijdens de procedure bij deze rechter is hulp van een arbeidsjurist nodig om bezwaar te maken tegen het ontslag. Verder kan het zijn dat de rechter u en uw werkgever op de gangen van de rechtbanken met elkaar laten schikken. In dat geval kunt u leunen op de expertise van de arbeidsjurist van Novum juristen om een maximaal ontslagvoorstel uit te onderhandelen via een vaststellingsovereenkomst.

Contact

Heeft u vragen over ontslag, vaststellingsovereenkomsten of ontslag op staande voet? Onze juristen kennen geen wachtrijen en staan u vandaag nog te woord. Bel naar 020 261 60 10.