Alles over de aanzegvergoeding

In deze blog leest u alles over de aanzegvergoeding.

Wat is de aanzegvergoeding?

Een aanzegvergoeding is een vergoeding voor de werknemer wanneer de werkgever niet op tijd heeft laten weten of de arbeidsovereenkomst wordt voortgezet of juist niet. Deze beslissing wordt ook wel een ‘aanzegging’ genoemd. De werkgever moet de aanzegging minimaal een maand van tevoren aan de werknemer doen. Daarbij is belangrijk dat de werkgever de aanzegging schriftelijk moet doen. Mondeling aanzeggen volstaat dus niet. Als de aanzegging niet of korter dan een maand is gedaan bestaat er recht op de aanzegvergoeding.

Hoe hoog is de aanzegvergoeding?

Als de werkgever geen aanzegging heeft gedaan dan is dat een maand salaris (bruto). Is er korter dan een maand aangezegd, dan wordt de vergoeding naar rato berekend. Als er twee weken te laat is aangezegd heeft de werknemer recht op twee weken salaris.

Doe ik er verstandig aan om het aan te vragen?

Ik heb recht op een aanzegvergoeding omdat de werkgever te laat was met aanzeggen, maar ik heb wel een verlenging gekregen van mijn arbeidsovereenkomst. Doe ik er verstandig aan om het aan te vragen?

Hoewel u recht heeft op de vergoeding doet u er verstandig aan om de aanzegvergoeding niet te vragen. Als u namelijk een verlenging heeft gehad heeft u voordeel genoten van de werkgever omdat uw arbeidsovereenkomst is verlengd. Als u de aanzegvergoeding gaat vorderen dan wordt de kans op baanbehoud wel kleiner. Uw werkgever kan namelijk beslissen om uw arbeidsovereenkomst de volgende keer niet te verlengen.

Kan ik het wel vragen?

Ik heb recht op een aanzegvergoeding. De werkgever heeft nooit een aanzegging gedaan en nu wordt mijn arbeidsovereenkomst niet verlengd. Kan ik het wel vragen?

In deze situatie is het verstandig om een aanzegvergoeding te vragen. Als de arbeidsovereenkomst niet wordt verlengd komt u zonder werk te zitten. Als de aanzegging niet is gedaan, dan neemt u alsnog een maandsalaris mee. Dat kan waardevol zijn omdat u een nieuwe baan moet zoeken.

Contact

Heeft u hulp nodig of vragen over de aanzegvergoeding? Bel dan naar 020 261 60 10 voor meer informatie. Onze arbeidsjuristen weten hoe ze de aanzegvergoeding moeten vorderen bij een werkgever.