Ontslag bij Shell Nederland

Shell is een bedrijf dat de meeste mensen kennen van tankstations die over de hele wereld zijn verspreid. Shell kent meerdere vestigingen in Nederland. Bij de tankstations werken al om en nabij 2500 medewerkers.

Daarnaast heeft Shell in Moerdijk een zonnepark, een raffinaderij in Pernis en een Shell Technology Centre Amsterdam in de hoofdstad. Kortom, veel werknemers die wellicht vragen hebben over onderwerpen met betrekking tot het arbeidsrecht.

Onze arbeidsjuristen hebben meerdere werknemers van Shell geholpen met arbeidsrechtelijke vragen zoals vaststellingsovereenkomsten, arbeidsconflicten en ontslag op staande voet in relatie tot Shell. Daarom hebben onze juristen een informatiepagina opgetuigd met vragen en bijbehorende antwoorden ter informatie voor de werknemers.

Stelt u liever direct uw vragen over arbeidsrecht en ontslag aan één van onze juristen? Bel dan naar 020 261 60 10 om vandaag nog juridisch advies te krijgen bij ontslag en andere onderwerpen. Ook werknemers van andere werkgever zijn vanzelfsprekend welkom.

Ontslag en Shell: vaststellingsovereenkomsten van Shell en hoogte transitievergoeding na dienstverband bij Shell

Betekenis vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst is een contract waarin werknemer en werkgever met wederzijds goedvinden een vertrekregeling afspreken. Hoewel de juridisch zuivere term ‘’vaststellingsovereenkomst’’ is, wordt ook weleens van een ‘’beëindigingsovereenkomst’’ gesproken.

Onderdelen vaststellingsovereenkomst

Een vaststellingsovereenkomst is dus een contract waarin ontslag wordt overeengekomen. Het ontslag is verbonden aan allerlei voorwaarden. U treft onder meer de volgende bedingen in een vaststellingsovereenkomst aan.

  • Opzegtermijn;
  • Inleveren bedrijfseigendommen;
  • Einddatum arbeidsovereenkomst;
  • Hoogte van de transitievergoeding;
  • Mogelijkheid van een getuigschrift;
  • Hoogte budget outplacement;
  • Vergoeding kosten arbeidsjurist.

De vaststellingsovereenkomst is op bepaalde punten onderhandelbaar. Zo is het mogelijk om de transitievergoeding te verhogen met behulp van een arbeidsjurist. De juridische kosten hiervan worden vaak gecompenseerd door de werkgever. Verder is het mogelijk om te vragen om een opleidingsbudget voor bijscholing. Dit wordt ook wel outplacement genoemd. Onze juristen kennen de argumenten en hebben de ervaring met grote en kleine bedrijven om de transitievergoeding te verhogen.

Bel naar 020 261 60 10 voor onmiddellijke hulp bij een vaststellingsovereenkomst.

Ik heb een vaststellingsovereenkomst ontvangen van Shell. Hoe zorgen jullie ervoor dat de transitievergoeding wordt verhoogd?

Wij onderhandelen namens u met Shell (maar ook andere werkgevers) om een betere ontslagregeling te bedingen in de vaststellingsovereenkomst. Concreet betekent onderhandelen dat wij gesprekken voeren met een HR-medewerker of een bedrijfsjurist.

Sommige werknemers zijn bang dat arbeidsjuristen de werkgever streng toespreken waardoor schade wordt gedaan aan de arbeidsrelatie tussen hem en de werkgever. Dat is gelukkig niet het geval: onderhandelingsgesprekken zijn bij Novum juristen gewoon goede zakelijke gesprekken waarbij het eindstation een verbeterde vaststellingsovereenkomst.

Ik heb een arbeidsconflict gehad bij Shell. Heeft een arbeidsconflict in relatie tot Shell invloed op de hoogte van de transitievergoeding?

Dat hangt ervan af. Een arbeidsconflict is uiteraard vervelend voor beide partijen. Echter, het bestaan van een arbeidsconflict is geen reden om de transitievergoeding te verlagen. Wel kan een arbeidsconflict een reden zijn om in de onderhandelingen om een verhoging van de transitievergoeding te vragen. Een arbeidsconflict zou dus zelfs positief kunnen uitpakken voor een eventueel ontslag en de transitievergoeding. Een arbeidsjurist kan deze kans het beste benutten. Voor een specialist kunt u bellen naar 020 261 60 10.

De werkgever heeft het niet over een transitievergoeding, maar over een ontslagvergoeding. Bestaat daar een verschil tussen? Gaat het om twee verschillende vergoedingen?

Nee, er bestaat geen verschil tussen beide vergoedingen, omdat de ontslagvergoeding eigenlijk niet meer bestaat. De ontslagvergoeding van vroeger is sinds 2015 wettelijk veranderd naar een transitievergoeding. We spreken dus hedendaags van een ‘’transitievergoeding’’.

We begrijpen wel waar de verwarring vandaan komt, omdat vroeger altijd van een ‘’ontslagvergoeding’’ werd gesproken. Men spreekt dus nog altijd van een ontslagvergoeding, maar daarmee wordt verwezen naar de transitievergoeding.

Krijg ik snel een update over de voortgang van de onderhandelingen?

Onze juristen blijven in nauw contact staan tot de cliënten (de werknemers). U weet dus altijd wat er speelt. Onze juristen bespreken samen met u wat er haalbaar is in uw vaststellingsovereenkomst en dienen een tegenbod in op basis van wat u wil en wat wij haalbaar achten.

Aanzegging op staande voet ontslag door Shell: Dringende reden voor ontslag en recht op een WW-uitkering

Ik ben op staande voet ontslagen bij Shell. De dringende reden van het ontslag staat echter niet in 7:677 BW en verder. Is het ontslag nu onterecht?

Dat kan niet met zekerheid worden gezegd. Artikel 7:677 BW en verder geven een indicatie van dringende redenen die voor een op staande gegeven ontslag kunnen worden gebruikt. De wet geeft dus een indicatie, maar geen uitputtende verzameling aan redenen voor ontslag. Dat betekent dat ook redenen buiten de wet om als dringend kunnen gelden.

U heeft twee maanden om een medegedeeld ontslag op staande voet aan te vechten. Daarvoor is het verstandig om uw ontslagcasus voor te leggen aan onze juristen. Bel naar 020 261 60 10 voor vandaag nog advies bij ontslag.

Kan ik een WW-uitkering aanvragen na een op staande voet aangezegd ontslag?

Nee, het UWV zal concluderen dat u verwijtbaar werkloos bent geworden. Het verwijtbare aan deze ontslagsoort is dat u een dringende reden heeft gegeven aan uw werkgever. Het is wel mogelijk om het ontslag op staande voet om te zetten naar een afgesproken vaststellingsovereenkomst. Daarmee komt het ‘’verwijtbare’’ aan het ontslag te vervallen. Met ontslag via een vaststellingsovereenkomst wordt het mogelijk om een WW-uitkering te krijgen. Daarvoor heeft u wel een arbeidsjurist nodig om de omzetting van ontslag mogelijk te maken.

Is het concurrentiebeding nog geldig na een op staande voet gegeven ontslag?

Ja, het beding blijft dan geldig. Het beding wordt juridisch juist geactiveerd na beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Een ontslag dat op staande voet is gegeven maakt dit niet anders. Als u het concurrentiebeding wil laten schrappen, dan dienen onze juristen het ontslag om te zetten naar een wederzijds ontslag en het verval van het concurrentiebeding te regelen in de vaststellingsovereenkomst.

Collectief ontslag bij Shell: massaontslag door Shell en meerdere vaststellingsovereenkomsten nakijken

Betekenis collectief ontslag

Collectief ontslag is een aparte ontslagvorm, omdat meerdere werknemers per onderneming of bedrijfstak worden ontslagen door een onderneming. Dat kan zeker gebeuren bij een grote onderneming als Shell.

Bij collectief ontslag worden twintig of meer werknemers ontslagen. Over het algemeen liggen hier bedrijfseconomische redenen aan dit massaontslag ten grondslag. Dat betekent dat het niet goed gaat met een bedrijfsvertakking, onderneming oid. Ontslag is dan nodig om een faillissement af te wenden.

Hulp bij collectief ontslag door werkgevers

Wanneer een massaontslag wordt opgestart kunnen werknemers verwachten dat zij alleen vaststellingsovereenkomsten zullen ontvangen van de werkgever. De vaststellingsovereenkomsten die worden gegeven maken een einde van de arbeidsrelaties tussen werknemer en Shell (kan ook een andere werkgever zijn).

Sluit u als collectief aan bij Novum juristen bij collectief ontslag

Deze vaststellingsovereenkomsten moeten worden nagekeken door arbeidsjuristen waarbij ook wordt onderhandeld voor hogere transitievergoedingen (dus de ontslagvergoeding), controleren recht op WW en overige financiële voorwaarden.

Als er sprake is van een collectief, dan wordt het onderhandelen niet alleen makkelijker, maar ook rendabeler. Iedere individuele werknemer kan dan rekenen op het maximum uit de vaststellingsovereenkomst. Iedereen krijgt dan de hoogst haalbare transitievergoeding (per werknemers verschilt dit altijd).

Contact

Is er sprake van collectief ontslag of individueel ontslag? Onze arbeidsjuristen staan vandaag al paraat voor hulp. Bel naar 020 261 60 10 voor hulp bij ontslag. Ook werknemers van andere werkgevers kunnen op onze hulp rekenen.

Meer artikelen