Ontslag bij Adidas

Adidas is een populair sportmerk dat over de wereld bekend is. Adidas verkoopt schoenen, kleding en andere zaken. Adidas heeft meerdere vestigingen over heel Nederland waar producten worden verkocht. Het hoofdkantoor van Adidas is gelokaliseerd in Amsterdam.

Onze arbeidsjuristen hebben tijdens hun diensten vaak advies gegeven aan werknemers van Adidas. Daarom hebben zij het raadzaam gevonden om een informatiepagina over arbeidsrechtelijke vragen op te stellen voor werknemers die daar werkzaam zijn, maar ook werknemers van andere werkgevers die vergelijkbare problemen hebben.

In deze pagina zullen vragen over vaststellingsovereenkomst, ontslag op staande voet en arbeidsconflicten aan de orde komen. Belt u liever meteen met een arbeidsjurist om uw vragen te stellen? Bel dan naar 020 261 60 10 voor een gesprek met een ervaren arbeidsjurist. Onze juristen zijn vandaag nog bereikbaar.

Vaststellingsovereenkomst bij Adidas: arbeidsconflicten en mediation

Veel werknemers benaderen ons met de vraag of het geven van een vaststellingsovereenkomst wel geoorloofd is. Een vaststellingsovereenkomst kan te allen tijde worden gebruikt door de werkgever.

De werkgever mag deze in alle omstandigheden dus aan u aanbieden ter beëindiging van de arbeidsovereenkomst. Dat kan dus in een arbeidsconflict, na een ontslag op staande voet, maar ook bij een reorganisatie.

De vaststellingsovereenkomst niets meer dan een contract waarin werknemer en werkgever een ontslag afspreken en afscheid van elkaar nemen.

Ik heb een burn-out en Adidas doet mij een voorstel om met een vaststellingsovereenkomst tot een ontslagregeling te komen. Ik heb hier geen energie voor. Kunt u helpen?

Erg vervelend dat u in deze situatie zit. Wij kunnen zeker helpen. Het is altijd zo dat wij de regie hebben over de zaak als u zich door ons laat bijstaan. Vermoeiende gesprekken met de werkgever hoeft u dan ook niet te doen. U kunt zich focussen op uw herstel terwijl wij de overeenkomst nakijken en onderhandelen met de werkgever voor zo gunstig mogelijke ontslagvoorwaarden.

Ik heb een arbeidsconflict met Adidas en de werkgever wil dat ik zelf ontslag neem. Mag dat?

Nee, zelf ontslag nemen is het minst verstandige wat u kunt doen in een arbeidsconflict. De werkgever moet zijn best doen om het arbeidsconflict op te lossen en als dat niet lukt, een vaststellingsovereenkomst aan u aanbieden. Dat is wat een goed werkgever behoort te doen tijdens een arbeidsconflict.

De werkgever wil pas een vaststellingsovereenkomst aan mij geven nadat ik zelf ontslag heb genomen. Mag dat?

Nee, als u zelf ontslag neemt komt de arbeidsovereenkomst tot een einde (met inachtneming van de geldende opzegtermijn). Op dat moment heeft het geen zin meer om nog een vaststellingsovereenkomst te sluiten, omdat er geen arbeidsovereenkomst is die beëindigd kan worden. Dit zien wij als een list zodat u zelf ontslag neemt. Als u geconfronteerd wordt met deze situatie, dan raden wij u aan om meteen te bellen naar onze specialisten (020 261 60 10).

De werkgever heeft een mediator ingeschakeld bij het arbeidsconflict. De mediator stelt nu zelf een vaststellingsovereenkomst voor. Dat komt partijdig over, vind ik. Mag dat?

Ja, een mediator kan tijdens een arbeidsconflict tot de conclusie komen dat de arbeidsrelatie dermate is verslechterd waardoor beëindiging van de arbeidsovereenkomst de enige oplossing is. Een mediator kan tot deze beslissing komen wanneer hij inziet dat het arbeidsconflict niet meer opgelost kan worden.

De vaststellingsovereenkomst is de meest vreedzame en werknemer-vriendelijke wijze van opzeggen van de arbeidsovereenkomst. In dat opzicht is het voorstel van de mediator niet partijdig en valt dit zelfs voordelig uit voor een werknemer.

Het is wel aan te raden om de overeenkomst te laten nakijken en om te onderhandelen voor een zo gunstig mogelijke ontslagregeling.

Ontslag op staande voet bij Adidas: ontslag nemen en schorsingen of non-actiefstellingen

Ontslag op staande voet betekent dat u onmiddellijk bent ontslagen. U moet meteen het pad verlaten, de bedrijfseigendommen inleveren, hebt geen recht op loon of werk en krijgt vaak de transitievergoeding niet mee.

Ik word op staande voet ontslagen. Kan ik zelf ontslag nemen zodat ik dan een WW-uitkering kan krijgen?

Nee, ontslag op staande voet betekent geen recht op een WW-uitkering, maar dat geldt ook voor zelf ontslag nemen. In beide gevallen bent u verwijtbaar werkloos. Zelf ontslag nemen heeft ook geen zin bij een op staande voet aangezegd ontslag. U bent al ontslagen, dus zelf ontslag nemen is niet meer mogelijk.

Hoe kan ik wel een WW-uitkering krijgen na verlening van op staande voet ontslag?

Onze arbeidsjuristen zijn ervaren in het verkrijgen van een vaststellingsovereenkomst bij ontslag op staande voet. Dat betekent dat het op staande aangezegd ontslag wordt vervangen met ontslag met wederzijds goedvinden. Met deze ontslagstijl wordt het mogelijk om een WW-uitkering aan te vragen.

Ik ben geschorst of op non-actief gesteld, wat is dat?

Een schorsing en non-actiefstelling zijn dezelfde maatregelen. Deze worden aan u opgelegd als er een vermoeden bestaat van een dringende reden voor het uitvoeren van ontslag op staande voet. Dat gaat vooral om strafbare feiten of andere ontoelaatbare omstandigheden voor de werkgever. In de regel betekent een schorsing wel ontslag op staande voet. Het advies is om een arbeidsjurist nu met de werkgever te laten bellen om het ontslag te voorkomen.

Gaat een werkgever akkoord met ontslag met wederzijds goedvinden na een op staande voet medegedeeld ontslag?

Er bestaan geen garanties, maar uit ervaring weten we dat de meeste werkgevers hiertoe bereid zijn. Daarvoor is het nodig dat een arbeidsjurist een onderbouwd voorstel doet aan de werkgever. Onze arbeidsjuristen zijn ervaren en vertrouwd met dergelijke gevallen. Bel naar 020 261 60 10 voor hulp dat vandaag nog gegeven kan worden bij ontslag op staande voet.

Contact

Heeft u ook vragen over arbeidsconflicten of ontslag? Onze specialisten zijn vandaag nog bereikbaar. Bel naar 020 261 60 10.

Meer artikelen