Ontslag tijdens ziekte
1 november 2024
Hoe gebruik je ontslag om een ziektesituatie om te zetten naar jouw voordeel?
Novum Juristen helpt werknemers met verzuim!
De ziekmeldingen op het werk blijven stijgen! Hoe zit dit? Tijdens het uitzieken hebben weinig partijen oog voor onderliggende redenen van de uitval. Daarvan zijn de meeste werkgerelateerd! Daarom ligt de weg naar rust en bevrijding bij het stopzetten van je arbeidsrelatie.
Ontslag bij ziekte
Hierbij is de hamvraag hoe je de beëindiging van arbeidsrelatie tijdens verzuim toepast? Gelukkig is Novum juristen specialist ontslag en ziekte-recht. Lees hieronder verder hoe wij een Afdelingshoofd hielpen met een ontslagvraag tijdens een ziektesituatie.
Problemen bij ziekte en ontslag
Het Afdelingshoofd belde naar mij vanwege zijn onzekerheid en angst. Als arbeidsjurist merk ik dat zieke werknemers worstelen met meer dan alleen ziek zijn. Waar had het hoofd van de afdeling mee te maken?
- Kleine arbeidsconflicten;
- Onvrede over re-integratie;
- Druk van werkgever en bedrijfsarts.
Re-integratie is in de praktijk nooit mogelijk!
De Nederlandse wet stelt dat je als zieke werknemer moet herstellen. Hiervoor krijg je een re-integratatietraject. Daarmee bouw je vanuit je ziekte langzaam op naar je oorspronlijke werkuren en functie. Hierbij zijn herstel en rust de kernwoorden. En hier stranden veruit de meeste re-integratiemodules. Zo ook in dit verhaal!
Gezondheid loopt achteruit bij Afdelingshoofd
Hieronder zie je het bericht waarmee het afdelingshoofd mij benaderde.
Bericht ziek Afdelingshoofd
”Geachte heer/mevrouw,
Op jullie website zag ik een blog over het ontslag nemen tijdens ziekte en de mogelijkheid om advies te krijgen.
Ik ben ontzettend benieuwd wat jullie van mijn situatie vinden en wat het advies zou zijn.
Mijn verhaal:
Ik ben 39 jaar (bijna 40) en werk sinds januari 2015 bij een grote kledingketen in Amsterdam als Afdelingshoofd. Sinds februari 2022 ben ik ziek geworden, een burn-out. Door de burn-out heb ik besloten te stoppen met de studie, waarvoor ik nog een studieschuld heb. Ik schat dat deze maximaal € 3.500 is.
Na veel praten met een psycholoog en familieleden werd mij duidelijk dat mijn werk mij echt geen energie meer geeft. Daarnaast zijn de urenregistratie en de druk in het voorjaar nu grote struikelblokken voor mij.
Na overleg met de psycholoog en bedrijfsarts ben ik na de zomervakantie (in september) weer gaan re-integreren. Hier zag ik ontzettend tegen op, omdat deze werkgever en het werk voor mij voelen als ‘het hol van de leeuw’. Toch heb ik met mijn psycholoog afgesproken dat ik toch zou re-integreren om toch weer iets meer zelfvertrouwen op te bouwen qua belasting.
Wij wisten beiden dat er een punt zou komen dat het me toch weer te veel energie zou gaan kosten en het mijn herstel helemaal niet meer bevordert.
Op dat punt ben ik de laatste weken aangekomen.
Ik werk op dit moment 4 dagen van 2 uur (8 uur dus);
Voordat ik ziek werd, had ik een 36-urig contract.De afgelopen weken zijn er ook wat vervelende momenten geweest met mijn HR-collega die mij op dit moment begeleidt. Ze wilde een contractaanpassing doorvoeren omdat ik had aangegeven minder uren te willen werken dan voorheen.
Ook wilde ze geen gehoor geven aan het aanpassen van mijn opbouwschema (die ik wilde aanpassen omdat ik 2 weken afwezig ben geweest vanwege corona). En daarnaast heb ik aangegeven dat ik bepaalde werkzaamheden nog pittig vind, en ik die liever nog even niet doe. Ook dat werd niet goed gevonden.
Al met al begin ik te merken dat de rek er voor mij uit is en ik heel graag zou willen stoppen bij mijn werkgever.
Ik denk namelijk dat ik op deze plek echt niet beter wordt, en er is niks liever dat ik wil. Ik ben me bewust van dat ik nog ziek ben, en weet daarom ook dat ik niet gelijk aan het werk kan. Hoe kom ik hieruit?”.
Mijn reactie als arbeidsjurist
”Allereerst beterschap! Top dat je je gedachten hebt gebracht bij herstel en rust. Dat is de eerste stap. Uiteraard vervelend dat jouw werkgever niet met jou meedenkt. Novum juristen ondersteunt de uitgevallen werknemer met juridisch advies bij ziek zijn. Wij regelen een juridisch goed ontslag zodat je veilig uit dienst gaat.”.
De kern van ziekte-ontslag
Waarom kijken zoveel werknemers naar een uitdiensttreding tijdens ziekte? Uit het verhaal van het Afdelingshoofd haal ik de volgende vaak voorbijkomende punten.
- Kleine taken tijdens ziekte worden energievreters. Dit zien we terug in bovenstaand verhaal. Het Hoofd van de afdeling liep tegen urenregistraties aan.
- Terugkeer naar werkplek is te spannend. De werknemer noemt de werkplaats ‘het hol van de leeuw’.
- Re-integratie is trekken aan een dood paard. Je zit erin, maar herstelt niet.
- Geen goedkeuring krijgen van het werk voor aanpassingen. Dat is een aanslag op je motivatie.
- Het gevoel hebben dat ”de rek er wel uit is”.
De vicieuze cirkel van zieker worden door re-integreren!
Het reïntegreren is een wettelijke verplichting. Het doel is om zoveel mogelijk je oude functie op te pakken. Dit doe je door te genezen van je ziekte. Maar wat nu als re-integratie juist dit tegenwerkt? Dat was hier het geval! En dit is vergelijkbaar met zoveel andere zieke medewerkers!
Beëindig een nutteloos re-integratietraject met Novum Juristen
Hoe hielpen wij het afdelingshoofd?
Novum juristen heeft de ervaring Wij spraken af dat ik contact zou opnemen met zijn werkgever. Ik maakte een korte brief met een situatieschets. Deze brief is gebaseerd op eerdere vergelijkbare cases.
Vaststellingsovereenkomst is zo geregeld
Vervolgens heb ik gebeld naar de werkgever. Met hem sprak ik over het stopzetten van de re-integratie en arbeidsrelatie. Al snel kwamen op een vaststellingsovereenkomst. De werkgevers stuurde hier een model van op.
Veilig ontslag tijdens ziekte kan binnen een dag!
Ik keek het model na en vulde deze aan met goede voorwaarden. Na onderhandelingen waren wij eruit. Het afdelingshoofd zou met een mooi ontslagpakket uit dienst gaan.
Voordelen Novum juristen bij ziekte-ontslag!
- Mogelijkheid van WW-recht;
- Beëindigingsvergoeding en transitievergoeding;
- Juridische geregelde betermelding;
- Ontslag zonder gevolgen in de toekomst;
- Scholing;
- Kan vandaag nog geregeld worden;
- Ontslag aangepast op jouw nieuwe baan.
Contact
Dit was de blog Ontslag tijdens ziekte. Gun jezelf vandaag nog rust en ontzorging. Hiermee begin je aan een echt herstel en maak je jezelf klaar voor een nieuwe uitdaging. Wij regelen een goed ontslag en melden jou beter!
Neem snel contact op met ons via 020 261 60 10. Onze arbeidsjuristen zijn vandaag nog bereikbaar, geen wachtrijen!
Meer artikelen
14 december 2024
6 december 2024
29 november 2024
22 november 2024
15 november 2024