Novum ik heb vragen over ontslag deel 1

Beste Novum, ik heb vragen over ontslag (deel 1).

In deze bijdrage vertellen arbeidsjuristen van Novum juristen over hun gesprekken met cliënten en oud-cliënten. Hieronder leest u verhalen van deze cliënten en hoe de arbeidsjuristen van Novum juristen daarop hebben gereageerd en voor welke oplossing is gekozen. Hiermee wordt beoogd om juridische zaken als ontslag, arbeidsconflicten en vaststellingsovereenkomsten herkenbaar te maken voor de werknemer.

Ontslagverhaal 1: Ontslag na ziekte tijdens vakantie

Ik ben op vakantie geweest naar het buitenland. Ik zou op een bepaalde dag terugvliegen om de dag daarop te werken. Omdat ik een aantal dagen voor het terugvliegen naar Nederland ziek ben geworden, ben ik naar een plaatselijke arts geweest. De ziekte hield aan en daardoor heb ik mijn vlucht gemist. Nu stuurt mijn werkgever een ontslagbrief wegens werkweigering. Ik ben volgens hem op staande voet ontslagen. Wat nu?

Reactie van arbeidsjurist

Naar om te horen dat u bent ontslagen. Ontslag op staande voet heeft ernstige gevolgen, maar is daarom ook verbonden aan strenge eisen. Op basis van uw verhaal bent u ontslagen wegens werkweigering. Werkweigering is verbonden aan voorwaarden en kan daarom niet zomaar worden gesteld door de werkgever. Als arbeidsjurist stel ik voor dat ik namens u contact opneem met de werkgever om de ontslagzaak met hem bespreken. Hierdoor weet ik bijvoorbeeld of uw werkgever ook openstaat voor ontslag met wederzijds goedvinden. U kunt uw ontslagbrief naar mij opsturen.

Oplossing van arbeidsjurist

De arbeidsjurist heeft uiteindelijk in een telefonisch gesprek de werkgever zover gekregen om akkoord te gaan met een vaststellingsovereenkomst. Onze cliënt vertrouwde de werkgever niet meer waardoor ontslag met wederzijds goedvinden de enige uitkomst was voor dit arbeidsconflict. Hiermee ontstond ruimte voor onderhandelingen over de transitievergoeding en ontslagvergoeding voor onze cliënt. Na de onderhandelingen werd een vaststellingsovereenkomst (ook wel beëindigingsovereenkomst genoemd) gesloten tussen beide partijen. De werknemer was tevreden omdat hij een financieel vangnet kreeg waarmee een WW-uitkering kon worden aangevraagd en een verhoogde transitievergoeding. Verder werden de juridische kosten van onze cliënt vergoed door de werkgever.

Ontslagverhaal 2: Vaststellingsovereenkomst na berisping

Hallo, ik denk dat ik tegen een arbeidsconflict aan ben gelopen. Ik heb inmiddels een berisping gehad over mijn functioneren. Daarin verwijt de werkgever mij het volgende:

‘U vertoont geen goed gedrag en loopt de kantjes ervan af’. Daarnaast zou ik mijn werk te langzaam doen en mij met onbekende redenen ziekmelden.

Ik ben hier zo van geschrokken dat ik niet meer naar mijn werk durf. Ik heb nog meer spanningen gekregen. Daarnaast heb ik een naar gevoel in mijn buik en wil absoluut niet meer terug naar mijn werk. Hoe pak ik dit aan?

Reactie van arbeidsjurist

Heel vervelend om te horen. De arbeidsjuristen van Novum juristen zijn niet alleen gespecialiseerd in het juridisch gedeelte van ons werk, maar zijn ook getraind om met de menselijke aspecten om te gaan. In uw geval heeft u last van ziekte en spanningen op het werk en lijkt u ontslag te vrezen. Ik kan als arbeidsjurist voorstellen is dat wij een vaststellingsovereenkomst sluiten tussen u en uw werkgever waardoor u via ontslag met wederzijds goedvinden uit dienst kunt treden.

Oplossing van arbeidsjurist

De oplossing was zoals net is aangegeven de vaststellingsovereenkomst. De arbeidsjurist heeft het arbeidsconflict met de werkgever besproken waardoor ontslag met wederzijds goedvinden mogelijk werd. De berispingen werden uit het dossier gehaald en de werknemer kon uit dienst treden. Na het ondertekenen van de overeenkomst had hij last van minder spanningen en heeft rust kunnen nemen met een doorbetaling van het loon en transitievergoeding die door de arbeidsjurist zijn uitonderhandeld.

Contact

Heeft u vragen over ontslag, vaststellingsovereenkomsten en arbeidsconflicten? Bel naar 020 261 60 10 voor een gesprek dat vandaag nog plaatsvindt met een arbeidsjurist.