Na mediation alsnog vaststellingsovereenkomst

Na mediation alsnog vaststellingsovereenkomst. Lees in deze blog meer.

Casus

Een werknemer die als monteur werkte voor een groot bedrijf wordt opgezadeld met een groot aantal opdrachten. De hoeveelheid van de opdrachten kan hij haast niet aan, maar hij blijft loyaal doorwerken. Hij komt uit het buitenland en spreekt een beetje Nederlands. Hij is dankbaar voor de kansen die hij in Nederland krijgt en wil daarom niet klagen over de werkdruk. Naast de werkdruk heeft hij te maken met een leidinggevende die hem dubieuze opdrachten geeft. Een van deze opdrachten is dat hij werk moet verrichten op een locatie waarin asbest was geconstateerd.

De werknemer vindt deze opdracht te ver gaan en spreekt zijn leidinggevende aan op de gevaren van de opdrachten. De leidinggevende is daar niet van gediend waardoor iedere dag op de werkvloer een soort persoonlijke vete wordt uitgevochten tussen de werknemer en de leidinggevende. Over en weer worden e-mail gestuurd en gesprekken gevoerd over de gevaarlijke opdrachten, maar ook de hoge werkdruk. De werknemer loopt op zijn laatste tenen.

De werknemer zoekt het hogerop waarbij hij zijn werkgever overtuigt van mediation. Mediation betekent dat een bemiddelaar tussen twee conflicterende partijen een oplossing probeert te zoeken. Het lukt de mediator na enkele sessies niet om een oplossing te vinden tussen de werknemer en de leidinggevende. De leidinggevende vindt dat hij goed is omgegaan met de werknemer. Daartegenover staat dat de werknemer steeds bozer werd omdat zijn klachten niet serieus werden genomen.

Juridisch advies

De werknemer is ten einde raad en neemt contact met ons op voor juridisch advies. De werknemer wilde aan de ene kant graag in gesprek zijn met zijn werkgever, maar wist dat zijn werkgever niet zou luisteren. Wij hebben toen met de werkgever gesproken en zijn gezamenlijk tot een oplossing gekomen.

Vaststellingsovereenkomst

De oplossing bleek te liggen in een vaststellingsovereenkomst waarbij werknemer en werkgever kozen voor ontslag met wederzijds goedvinden. De werknemer kreeg hierdoor wel de erkenning die hij wilde in de vorm van een verhoogde transitievergoeding. Door de vaststellingsovereenkomst kreeg hij een transitievergoeding, recht op WW-uitkering en een vergoeding van de juridisch kosten. Ook kreeg hij vanwege zijn inzet een ontslagvergoeding van een groot aantal maanden loon.

Conclusie

De werknemer was blij dat hij voor de steun van een arbeidsjurist had gekozen. Hierdoor kreeg hij een juridische oplossing waarbij hij ook op persoonlijk vlak is gehoord en geholpen. Heeft u ook vragen over mediation, vaststellingsovereenkomsten of andere arbeidsrechtelijke onderwerpen? Bel dan naar 020 261 60 10.