Slapend dienstverband
6 december 2019
In deze blog gaan we slapend dienstverband en vaststellingsovereenkomst behandelen.
Hierboven in de titel staan drie zaken die juridisch van aard zijn, maar ook zeer actueel zijn. Als u dit leest is er een kans dat u werknemer bent en veel dienstjaren heeft gewerkt. Uw werkgever heeft waarschijnlijk vanaf 2015 en verder aangegeven dat uw diensten niet meer nodig zijn. Echter, de kans is groot dat u niet bent ontslagen omdat uw dienstverband slapend is gehouden waardoor u geen transitievergoeding heeft gekregen.
Slapend dienstverband en transitievergoeding
Een slapend dienstverband is een dienstverband dat niet is beëindigd door de werkgever om te voorkomen dat de transitievergoeding moet worden uitbetaald. De transitievergoeding, die ook wel beëindigingsvergoeding wordt genoemd, is de vergoeding die de werkgever aan de werknemer moet betalen wanneer de werkgever overgaat tot ontslag.
De hoogte van de transitievergoeding wordt onder meer bepaald door het aantal dienstjaren van de werknemer. Hoe meer dienstjaren, hoe meer transitievergoeding. De werkgever zit daarentegen met een financieel probleem. De transitievergoeding kan namelijk dermate hoog zijn dat uitbetaling daarvan het bedrijf in problemen zal brengen. In andere gevallen misgunt een werkgever de werknemer de uitbetaling van deze vergoeding.
Slapende dienstverbanden 2019
Tegenwoordig (vanaf 2019) is er rechtspraak gewezen en is er ook een advies uitgebracht door de advocaat-generaal van de Hoge Raad over slapende dienstverbanden. De lijn die hieruit voorkomt is dat slapende dienstverbanden niet meer worden toegestaan. Dat heeft te maken met een nieuwe wet waarmee werkgevers gecompenseerd kunnen worden voor de transitievergoeding door het UWV. Hiermee wordt het financiële probleem van de werkgever opgelost waardoor slapende dienstverbanden niet meer nodig zijn.
Vaststellingsovereenkomst / beëindigingsovereenkomst
Hoe kunt u het beste omgaan met een slapend dienstverband in 2019? Wat wij bij Novum juristen doen is een vaststellingsovereenkomst aangaan met de werkgever. Hiermee kunnen wij een zo hoog mogelijke transitievergoeding uitonderhandelen en vastleggen in de vaststellingsovereenkomst. Daarnaast krijgen wij werkgevers vaak zover dat zij de juridische kosten van de werknemer dekken. Ook kunnen we daarmee WW-recht veiligstellen. Een vaststellingsovereenkomst is dus de beste oplossing voor de werknemer.
Vragen over slapende dienstverband en vaststellingsovereenkomst?
Bel naar 020 261 60 10 voor meer informatie over slapende dienstverband en vaststellingsovereenkomst. Onze arbeidsjuristen staan voor u klaar. Klik hier voor meer informatie.
Meer artikelen
14 december 2024
6 december 2024
29 november 2024
22 november 2024
15 november 2024