U bent werkgever. Waarom is de vaststellingsovereenkomst dan zo belangrijk voor u? Het ontslagrecht in Nederland is dermate lastig ingericht voor een werkgever dat een vaststellingsovereenkomst uw beste gereedschap is voor een ontslag op staande voet en een arbeidsconflict.
In deze bijdrage gaan de arbeidsjuristen van Novum juristen in op het belang van vaststellingsovereenkomsten in het arbeidsrecht als werkgever. De vaststellingsovereenkomst geeft een redelijk makkelijke manier om van personeel af te komen. Het ontslag met deze overeenkomst wordt daarmee ook ontslag met instemming gegeven of ontslag met wederzijds goedvinden. Een vaststellingsovereenkomst wordt ook nog wel beëindigingsovereenkomst genoemd.
Spreekt u liever meteen met een arbeidsjurist? Bel dan naar 020 261 60 10 of stuur ons een bericht naar info@novumjuristen.nl. Onze juristen kunnen u vandaag nog aan een vaststellingsovereenkomst helpen als u vandaag naar ons belt.
Bij een reorganisatie heeft u te maken met uw bedrijf en de financiële gezondheid ervan. Hierbij kan het verstandig zijn om werknemers te ontslaan, zodat u kosten kunt besparen binnen het bedrijf.
UWV-procedure bij reorganisatie
Om personeel te ontslaan bij een reorganisatie moet u in principe een ontslagvergunning aanvragen bij het UWV. Het UWV zal vervolgens beslissen of u in aanmerking komt voor deze vergunning.
Vaststellingsovereenkomst geeft mogelijkheid om sneller ontslag te geven
Het UWV heeft altijd tijd nodig om de stukken te beoordelen voordat er een ontslagvergunning wordt gegeven (of juist niet). Als werkgever heeft u ook te maken met tijd. U wil het ontslag zo snel mogelijk doorvoeren zodat het bedrijf weer verder kan met andere zaken.
De vaststellingsovereenkomst geeft de werkgever een extra middel om het ontslag te forceren. Als de vaststellingsovereenkomst wordt ondertekend door de werknemer, dan wordt het ontslag definitief. De procedure bij het UWV hoeft dan niet meer afgewacht te worden.
Een arbeidsconflict is vervelend, maar geen houdbare situatie op de werkvloer. U zult als werkgever moeite moeten doen om een einde te maken aan de ruzie op de werkvloer.
Vaststellingsovereenkomst maakt voor beide partijen een einde aan een arbeidsconflict
Een van de oplossingen die de vaststellingsovereenkomst aanreikt is een wederzijds einde aan de arbeidsrelatie. Daarmee wordt ook het arbeidsconflict opgelost, omdat beide partijen tekenen voor ontslag. De vaststellingsovereenkomst is daarmee een praktisch hanteerbaar middel om een ruzie op de werkvloer op te lossen.
Een vaststellingsovereenkomst kan ook na ontslag op staande voet worden gebruikt. Wanneer u een werknemer op staande voet hebt ontslagen, dan heeft de werknemer twee maanden om protest aan te tekenen tegen het ontslag.
Bedenktermijn vaststellingsovereenkomst gebruiken
Wanneer na het ontslag ook een vaststellingsovereenkomst wordt aangeboden, dan heeft de werknemer twee weken om de overeenkomst te ontbinden. Daarmee wordt de bezwaartermijn van de werknemer van twee maanden naar twee weken verkleind.
Dit is in uw voordeel, omdat de werknemer minder tijd heeft om iets te doen tegen het ontslag. Op deze manier helpt een beëindigingsovereenkomst bij gevallen van op staande voet ontslag.
In de vaststellingsovereenkomst maakt u ook afspraken over het ontslag. Dat worden ook wel ontslagvoorwaarden genoemd. Hierin legt u dus vast onder welke afspraken uw werknemer ontslag zal gaan nemen.
Een van deze voorwaarden is de transitievergoeding. In sommige gevallen kan bedongen worden dat u een minder hoge transitievergoeding hoeft te betalen aan de werknemer. In dat geval stemt de werknemer in met een beëindigingsovereenkomst met mindere voorwaarden.
Gebruik maken van een goede vaststellingsovereenkomst voor uw personeel? Of op zoek naar een onderhandelingspartner? Bel dan naar 020 261 60 10 of stuur ons een bericht naar info@novumjuristen.nl. Modellen op het internet kunnen verouderd zijn en fouten bevatten die meer geld kunnen kosten dan u in eerste instantie had gedacht. Investeer slim in rechtshulp met Novum juristen.